Ett jättegott bröd som funkar lika bra till vardagsfrukosten som till den godaste av middagar, och till soppor. Otroligt lättbakat.
Detta är ett grundrecept som går att variera med olika mjölsorter. Pröva gärna att blanda i torkade frukter, nötter eller exempelvis krossade lingon.
Ingredienser
50 g jäst
2 msk honung
2 tsk salt
2 tsk brödkryddor (eller bara kummin)
1 näve krossade linfrön
2 msk olja
6 dl ljummet vatten
1,5 dl grahamsmjöl
1,5 dl rågsikt
2 dl dinkelmjöl
6 dl vetemjöl
Instruktioner
- Rör ihop ingredienserna (utom ca 3 dl av vetemjölet) med sked till en lös deg. Jäs 1-2 timmar. Rör runt med trägaffel och blanda ner resterande 3 dl vetemjölet.
- Smörj två brödformar med olja och häll i den fortfarande ganska lösa degen. Täck med handduk och låt jäsa ca 20 minuter.
- Grädda bröden i 15 minuter på 225 grader, och sedan ytterligare 25 minuter på 200 grader.
Liknande recept
Kommentarer (4)
Relaterade Artiklar
Sill och strömming
Sill och strömming är egentligen samma fisk. Namnet strömming använ...
Mums! Jag använde bara grahams- råg- och vetemjöl och kastade i lite russin, solroskärnor och pumpakärnor och det blev supergott. Saftigt och bra.
Blev kanon bra , skönt att slippa dra fram assistenten.
Tack för ett bra recept! Har bakat det idag fick byta ut dinkelmjölet mot rågmjöl men det blev bra ändå. Så skönt att slippa knåda! Kommer baka det igen och då klippa till lite bakplåtspapper att ha i botten på formen då jag tyckte det fastnade lite. 5 stjärnor från mig!
Anpassade receptet efter mjölsorterna i skafferiet, (grahamsmjöl, rågsikt och vetemjöl). Jättegott och en otroligt god skorpa. Äntligen lyckades jag med att baka limpor som inte var lite degiga inuti! Tack för ett gott och lätt recept!