Serverar: 4 portioner
Lökblad med färsfyllning tillhör den traditionella svenska husmanskosten, precis som sina kusiner kåldolmarna. Löken förvälls först och får en mycket mild och fin smak.
1. Skala lökarna och koka dem hela i lättsaltat vatten i 10 min. låt dem svalna. 2. Under tiden gör du fyllningen. Blanda samman färsen med potatismjöl, grädde eller mjölk, vatten, salt och peppar. 3. Skär ett snitt genom halva löken och lossa lökbladen aningen frön varandra. Tg bort de innersta bladen och fyll lökarna med färsen. Fäst ihop löken med tandpetare. 4.Smält matfettet i en stekpanna och bryn lökdolmarna väl runt om. Lägg efer hand över dem i en gryta. Späd med med lökspad smaksatt med lite soya. Låt lökarna eftersteka under lock på svag värme ca 25 min. 5. Tag upp lökdolmarna och tag bort tandpetarna. Servera lökdolmarna ur grytan med sin sky. Servera med nykokt potatis eller potatismos.