Färskfylld lök

Serverar: 4 portioner

Lökblad med färsfyllning tillhör den traditionella, svenska husmanskosten, precis som sina kusiner kåldolmarna. Löken förvälls först och får en mycket mild och fin smak.

Ingredienser

  • 4 - 6 stora lökar
  • Salt
  • 2 msk smör eller margarin
  • 1 dl spad från lökkoet
  • 1 krm soja
  • Tandpetare
  • Fyllning
  • 200 g blandfärs
  • 2 tsk potatismjöl
  • ½ dl grädde eller mjölk
  • 1 ½ msk vatten
  • 3 krm salt
  • 2 krm vit- eller svartpeppar
  • Instruktioner

    1. Skala lökarna och koka dem hela i lättsaltat vatten i 10 minuter. Låt dem svalna.
    2. Under tiden gör du fyllningen. Blanda samman färsen med potatismjöl, grädde eller mjölk, vatten, salt och peppar.
    3. Skär ett snitt genom halva löken och lossa lökbladen aningen från varandra. Ta bort de innersta bladen och fyll lökarna med färsen. Fäst ihop löken med en tandpetare.
    4. Smält matfettet i en stekpanna och bryn lökdolmarna väl runt om. Lägg efter hand över dem i en gryta. Späd med lökspad och smaksätt med lite soja. Låt lökarna eftersteka under lock på svag värme, ca 25 minuter.
    5. Ta upp lökdolmarna och ta bort tandpetarna. Servera lökdolmarna ur grytan med sin sky.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben