Färskost à la Mia

Den här ostmassan håller ungefär 10% fett och är lite torrare i smaken än den med 17% fetthalt. Lite olika smaksättningar ges som förslag nedan. Grundreceptet är samma såklart.

Ingredienser

  • 1 l filmjölk; eller kefir
  • 1 tsk salt
  • Ev. 3 dl gräddfil
  • Smaksättningar
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 2 msk persilja, finhackad, ev det -dubbla
  • Eller
  • 2 msk paprikapulver
  • Eller
  • 4 tsk kummin
  • Eller
  • 1 tsk grovmalen svartpeppar
  • Eller
  • 1 msk grönpeppar; ev det dubbla
  • Eller
  • 1/2 tsk malen pepparrot
  • Instruktioner

    1. Häll filmjölken i en kastrull. Värm under omrörning till ca 50°. Mät helst med hushållstermometer. Placera en stor kaffebryggtratt med pappersfilter över ett litermått eller en tillbringare. Låt vasslan rinna av. Det tar 3-4 timmar. Blanda massan med saltet. Smaksätt med någon av smaksättningsförslagen, eller dela ostmassan och smaksätt de olika bitarna med olika saker.
    2. Vasslan kan användas som degspad till matbröd
    3. Man kan också om man vill, blanda i lite gräddfil i ostmassan. Det blir lite krämigare och mer lätt att breda då.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    lilla-askan 19 augusti 2009

    precis vad jag var ute efter, har lagat färskost för många år sedan och glömt...tack!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben