Familjens moussetårta med ägglikör

Serverar: 8 portioner

En klar favorit för oss som gillar ägglikör. Här med en mördegsbotten. Recept på hemgjord ägglikör finns bland mina recept.

Ingredienser

  • Mördegsbotten
  • 125 g rumstempererat smör
  • 1 dl florsocker
  • 1 äggula
  • 2 ½ - 3 dl vetemjöl
  • 1 msk kakao
  • Ägglikörmousse
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 ½ dl florsocker
  • 1 tsk äkta vaniljsocker
  • ½ dl ägglikör
  • 8 gelatinblad
  • Rivet skal från 1 apelsin
  • Dekoration
  • 25 g riven mörk choklad
  • Instruktioner

    1. Arbeta ihop mördegen, gärna i en matberedare. Börja med den mindre mängden mjöl då äggen varierar i storlek.
    2. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 22-24 cm i diameter. Nagga den med en gaffel.
    3. Grädda i nedre delen av ugnen i 175º, ca 25-30 minuter. Låt svalna.
    4. Blötlägg gelatinbladen i 5 minuter i kallt vatten. Krama ur dem och smält på svag värme på spisen eller på högsta effekt i mikron i 10 sekunder. Låt svalna något.
    5. Vispa grädden lätt, blanda ner flor- och vanlijsocker och vispa tills det tjocknar.
    6. Rör ner likör och apelsinskal. Vispa ner gelatinet och blanda väl.
    7. Bred ut moussen jämnt över bottnen och ställ formen kallt i minst 4 timmar så den stelnar. Förvaras svalt tills den ska serveras.
    8. Lossa kanten. Jag brukar doppa en kniv i hett vatten så går det lätt.
    9. Riv mörk choklad över.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben