Familjens citron- och apelsinkrämskaka
En lätt och saftig sockerkaksbotten med citronkrämsfyllning och en topping av apelsinkräm med vit choklad. Påsken till ära dekorerad med chokladägg och strössel. Den är också god att fylla med vaniljkräm smaksatt med lite ägglikör.
Ingredienser
3 ägg
3 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 ½ tsk bakpulver
75 g smör
1 ½ dl mjölk
Rivet skal av 1 citron
Till formen
Smör
Ströbröd
Citronkräm
Pressad saft av ½ citron
2 äggulor
2 dl strösocker
100 g smör
1 ½ msk Maizena majsstärkelse
Apelsinkrämstopping
50 g smör
3 dl florsocker
3 msk pressad apelsinsaft
100 g vit choklad
Rivet skal av 1 apelsin
Dekoration
Chokladägg
Gult och blått strössel
Instruktioner
- Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
- Smält smöret tillsammans med mjölken och låt svalna.
- Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver och sikta ner.
- Tillsätt smörblandningen och det rivna citronskalet. Rör smeten jämn.
- Grädda i nedre delen av ugnen, i 175º, ca 30 minuter. Känn med sticka. Låt svalna.
- Till citronkrämen vispas ägg och socker. Smält smöret, tillsätt äggvispet och majsstärkelsen utrört i citronsaften.
- Vispa tills krämen tjocknar. Låt svalna, rör i den då och då.
- Smält smöret tillsammans med chokladen på mycket svag värme. Rör ner florsocker, apelsinsaft och rivet apelsinskal.
Låt svalna till bredbar konsistens.
- Dela kakan till två bottnar, bred citronkrämen på den understa och täck med den andra. Tryck till lätt.
- Bred apelsinkrämen över och dekorera med chokladägg och strössel.
- Ställ kakan svalt och ta fram den 30 minuter innan den ska serveras.
- Tips: Fyll gärna kakan innan citronkrämen är helt kall.
Liknande recept
Kommentarer (2)
Denna var mäktig och god med dessa uppfriskande smaker. Passade bra in på påskbordet!
den såg väldigt god ut så den lägger jag in hos mig, tack så mycket