Familjens marängsockerkaka

Serverar: 8-10 portioner

Sockerkaka toppad med maräng och fylld med vaniljkräm, grädde och jordgubbar är min familjs absoluta favorit. Gott att variera med hallon, blåbär och smultron.

Ingredienser

  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 ½ tsk bakpulver
  • Rivet skal av en citron
  • ½ dl mjölk
  • 100 g smält smör
  • Maräng
  • 2 äggvitor
  • 1 ½ dl socker
  • 1 tsk majsstärkelse
  • ½ dl mandelspån
  • Fyllning
  • 2 dl hårt vispad grädde
  • 2 dl marsankräm
  • ½ l skivade jordgubbar
  • Till servering
  • 4 dl vispad grädde
  • ½ l jordgubbar
  • Instruktioner

    1. Smörj och bröa en form med löstagbar kant och sätt ugnen på 175º.
    2. Vispa ägg och socker poröst. Blanda och sikta ner vetemjöl och bakpulver. Tillsätt smör, mjölk och rivet citronskal. Vänd ihop smeten, vispa inte.
    3. Grädda på nedersta falsen i 30-35 minuter. Prova med sticka.
    4. Vispa under tiden marängen styv, tillsätt sockret lite undan för undan och majsstärkelsen. Vispa marängen blank.
    5. Ta bort kanten på formen, bred marängen toppigt över kakan och strö över mandelspån.
    6. Flytta upp kakan till mitten av ugnen, ändra till endast övervärme och grädda ytterligare ca 15 min eller tills marängen fått svagt ljusbrun färg. Observera att marängen endast blir frasig på ytan, den ska fortfarande vara seg inuti.
    7. Låt svalna.
    8. Dela kakan och fyll den med marsankräm, vispad grädde och skivade jordgubbar. Jag brukar vispa ihop grädden med marsankrämen innan jag fyller kakan.
    9. Serveras med vispad grädde och mer jordgubbar.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben