Vispa äggulor och socker till pösig massa. Blanda i cognacen droppvis redan efter första pösigheten.
Vispa tills all cognac är med.
Vispa grädden i en skål för sig till en kraftig och stadig massa, så att den släpper vispen. Grädden får inte bli som smör! Blanda i grädden i smeten.
Kaffesmaken blandas i sist. Smeten ska nu vara fyllig - inte simmig!
Häll i osmord rund form med hål i mitten.
Låt frysa 5-6 timmar. Köp färdigrostade mandlar, som inte är saltade. Eller rosta själv i gjutjärnspanna. Alternativt kan man köpa mandelflingor/spån och rosta enligt beskrivningen nedan: "Rosta i osmord gjutj.:".
Om du istället köper hela sötmandlar och rostar själv tar det ganska lång tid, närmare en timme, men blir betydligt LYXIGARE och godare. Skålla, skala av, skär mandlarna i strimlor.
Rosta i osmord gjutjärnspanna tills de får en guldbrun färg. Var aktsam med att inte ha för hög värme. 1:an eller 2:an. Rör ständigt!
Servera glassen med mandlarna överströdda eller i skål bredvid om det finns allergiker.
Glassen bör stå rumstemperatur i ca 30 minuter innan den stjälps upp på ett fat. Den får inte vara för kall vid serveringen.