Farmors köttfärspaj

Serverar: 4-5 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

Mycket god och efterfrågad!

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 3 dl vetemjöl
  • 125 gr margarin
  • 3 msk vatten
  • Fyllning
  • 500 gr blandfärs
  • 100 gr tärnad kassler el. rökt skinka
  • 1-2 msk margarin
  • 1 gul lök el. 3 schalottenlökar hackade
  • 1 burk champinjoner utan spad
  • 1 röd paprika strimlad
  • 3 msk tomatpuré
  • 2 dl riven ost
  • 1,5 dl crème fraiche
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Pensling
  • Uppvispat ägg
  • Instruktioner

    Smula fettet i mjölet, tillsätt vatten och arbeta ihop degen. Låt den vila kallt ca 1 timme. Bryn skinkan, löken, svampen, paprikan och lägg i färsen. Stek det tills färsen är smulig. Rör i mjöl, salt, peppar, ost , tomatpure och crème fraiche. Kläd en pajform med 2/3 av degen. Förgrädda ca 15 min. Fyll pajskalet med fyllningen. Kavla ut resten av degen till ett lock el. galler och lägg det ovanpå pajen. Nagga och pensla med ägg. Grädda i 200-225 grader i ca 20 min. eller tills pajen fått fin färg och är genomvarm. Servera pajen varm med en fräsch, knaprig grönsallad.

    Liknande recept

    3.8
    1 h 30 min
    10-12
    2

    Kommentarer (14)

    ingelasandell 21 juni 2008

    Hej! Detta är en super god paj. Blir uppskattad av gammal som ung gäst. Krämig och smakrik paj med en tasch av röktskinka. Prova gärna, du kommer inte att bli besviken, det kan jag lova. Ingela Sandell

    1allis 4 augusti 2008

    Verkligen supergod! Kommer att bli en favorit i repris här hemma!

    piapaulina 26 januari 2009

    Denna paj blev omtyckt att hela familjen. Kommer absolut att göras igen.

    sarawilhelmina 27 februari 2009

    Jättegod! Perfekt bjudmat en fredag- eller lördagskväll. Alltid lika uppskattad! Det gör ju inte heller ngt att det är lättlagat...

    josefini 22 juni 2009

    Tack för ett jätte gott recept! Som tidigare sagt; Uppskattad av hela familjen! Kan hända att jag "hottar" upp den något nästa ggr, men det kommer defenitivt att göras en nästa ggr! // J

    FrokenLindgren 2 augusti 2009

    2 tsk salt blev för mycket salt i mitt och sambons tycke, särskilt om man har kassler i som redan är lite salt. Men annars var den god, kommer göras igen men med mindre salt.

    Nina90 9 januari 2010

    Helt ok! Degen var dock för lite i min smak.. Det räckte inte till något galler ovanpå pajen fastän jag använde en normalstor pajform. I övrigt bra.

    calas 27 mars 2010

    Pajen var mycket uppskattad hos oss, kommer att lagas fler ggr. mvh catrin

    evelinadarvelid 25 januari 2011

    det är gott

    MammaTitti 11 februari 2011

    Den här var jättegod! Den rökta skinkan gjorde susen. Jag tillsatte även lite chiliflakes för att få lite mer smak. Kommer att hamna på nästa buffébord.

    OCMadde 9 februari 2012

    Jag fick gora lite andringar for hade inte alla ingredienser hemma. Anvande chili sas istf tomatpuree och la till 1msk sambal olek. Manga fragade om receptet, valdigt gott.

    barulwen 11 maj 2012

    Jättegod! Jag gillar vitlök så jag la till en klyfta och det blev super!

    gottgris 13 maj 2012

    kanongod paj, kommer att göras fler gånger

    Loreleii 2 mars 2013

    Blev helt klart godkänd här hemma. Både vuxna, gäster och barnen åt med god aptit. Uteslöt champinjoner då barnen inte äter svamp, samt paprika p.g.a. allergi. La till svartpeppar och lite extra tomatpuré. Denna kommer vi göra igen.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben