Festfisk med fjäll av grön gurka

Serverar: 8 portioner

En lätt franskinspirerad fisk. Magnifik i sin framtoning och enkel att göra.

Ingredienser

  • 2 skinn- och benfria stjärtbitar laxfilé, á 700g
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk citronpeppar
  • 2 dl majonnäs
  • ½ dl gräddfil
  • 1½ dl hackad dill
  • 1 färsk gurka
  • Tillbehör
  • Kokt färskpotatis
  • Citron
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ihop båda filéerna med de breda ändarna tätt mot varandra. Skär bort en liten v-formad bit lax på vardera sidan om den ena filéns spets. Lägg båda bitarna som stjärt på den "hela fisken".
    2. Lägg över laxbitarna som en hel fisk på en lättsmord långpanna, krydda med salt och citronpeppar. Ställ långpannan längs ner i ugnen och grädda 20 minuter. Ta ut stjärtbitarna efter halva tiden. Lyft försikitgt över laxen till ett serveringsfat med hjälp av ett par breda stekspadar. Låt den sedan kallna ordentligt i kylen.
    3. Blanda majonnäsen med gräddfil och dill. Strax före serveringen breds majonnäsblandningen över laxen. Skär gurkan i tunna skivor och lägg dem i taktegelmönster på laxen så att hela fisken täcks med "gurkfjäll".
    4. Servera laxen kall med kokt färskpotatis och citron som tillbehör.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben