Festgratäng med ris och räkor

Serverar: 4 portioner

Det här är en festlig variant på en traditionell fiskgratäng. Istället för fisk använder du räkor som får ligga på en mustig risbädd med ett täcke av grädde och majonnäs. Gott, enkelt och billigt.

Ingredienser

  • 6 dl vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 3 dl långkornigt ris
  • 2 tsk curry
  • Smör eller margarin till formen
  • 1 burk sparris i bitar
  • 1 burk champinjoner
  • 500 - 750 g räkor med skal
  • 1½ dl tjock grädde
  • 3 - 4 msk majonnäs
  • 2 äggvitor
  • Instruktioner

    1. Koka upp vatten och buljongtärning. Lägg i ris och curry och sjud riset under lock, 18-20 minuter. Smörj en ugnssäkert form och häll upp riset i formen.
    2. Låt sparrisen rinna av väl och fördela den och champinjonerna över riset. Skala räkorna och lägg upp dem i formen.
    3. Vispa grädden tjock och blanda den med majonnäs. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner dem i grädden. Fördela såsen överst i formen och gratinera i 225 grader ca 20 minuter tills rätten fått fin färg. Servera gratängen omedelbart.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    lillawe 11 december 2010

    Jag testadde detta recept ikväll och det blev sååå gott!! jag hade inga chmpingoner hemma så jag tog murklor istället. En mycket bra rätt när man har kokat för mycket ris. jag la i grönsaksfond i det kokta riset. ra resultat! Kommer att komma ihåg den här rätten // lillawe

    frista666 2 mars 2012

    Låter gott. Påminner om ett recept jag hade som favorit för en del år sedan. Men i det receptet hade jag även några kokta ägg som jag delade i 4 delar och la på riset tillsammans med räkorna, sparrisen och chaminjonerna. Denna rätt uppskattades alltid! :-)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben