Festlig grönsaksgratäng

Serverar: 20 portioner

Tid: 1 timme 15 minuter

Rackarns goda munsbitar att bjuda på till champagne eller annat bubbel av lite torrare sort. Sätter gulkant på festen redan från början.

Ingredienser

  • Gratängsmeten
  • ½ dl finhackad gul lök, ca 40 g
  • ½ msk smör
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 ägg
  • 3 äggulor
  • ½ dl riven cheddarost, ca 20 g
  • ½ tsk salt
  • 1 krm nymald vitpeppar
  • ½ krm muskotnöt
  • Smaksättning
  • 1 liten purjolök, ca 200 g
  • ½ tsk salt
  • 2 msk nypressad citronsalt
  • Dekoration
  • Hummerkött eller valfri rom
  • Färsk dill
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 140°. Finhacka den gula löken och smält ner den i smöret tills den mjuknat.
    2. Strimla och finhacka purjolöken. Förväll den någon minut i lättsaltat citronvatten. Låt purjolöken rinna av i trådsil.
    3. Vispa samman crème fraiche, ägg och äggulor, cheddarost, lök, salt, vitpeppar och riven muskot i en bunke. Tillsätt purjolöken och blanda väl.
    4. Smöra en 2-liters avlång bakform. Förse botten med ett smörat smörpapper. Häll i äggsmeten och grädda mitt i ugnen ca 40 minuter tills den har stannat. Låt den kallna och skär den sedan i lagom munsbitar.
    5. Placera en hummerbit eller en klick valfri rom på toppen. Garnera med lite dill.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben