Festlig paj med köttfärs

Serverar: 4 portioner

Vill man bjuda till fest och har ont om tid är köttfärspaj ett utmärkt val. Rätten kan förberedas i god tid för att sedan bara värmas strax innan gästerna kommer.

Ingredienser

  • 200 g smör eller margarin
  • 4 dl vetemjöl
  • 0,5 dl vatten
  • Fyllning
  • 2 gula lökar
  • 1 msk smör eller margarin
  • 600 g fläskfärs
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 krm muskot
  • 2 msk hackad persilja
  • 2 msk strimlad selleri
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 ägg
  • 3 msk ströbröd
  • 1 ägg
  • 1 msk mjölk
  • Instruktioner

    1. Hacka samman matfett och mjöl. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Låt den vila kallt ca 1 timma.
    2. Skala och hacka löken. Hetta upp matfettet i en stekpanna och lägg i köttfärs, lök och pressad vitlök. Låt det bryna tillsammans.
    3. Tillsätt muskot, persilja, selleri, salt och peppar. Rör ner ägget och ställ färsen svalt.
    4. Dela degen i två delar. Kavla ut den ena halvan till en rundel som ska täcka botten och kanter i en pajform, ca 22 cm i diameter. Strö över 2 msk ströbröd.
    5. Häll den svala köttfärsblandningen i degskalet. Strö över resten av ströbrödet.
    6. Kavla ut den andra deghalvan till ett lock. Lägg den ovanpå fyllningen och tryck ihop kanterna väl. Skär ut överblivna degvitar till blad som garnering. Snitta 3-4 lufthål i deglocket.
    7. Vispa upp ägg och mjölk. Pensla pajen och grädda i 200 grader, ca 45 minuter.
    8. Servera med en god sallad.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Den användbara köttfärsen
    Köttfärs är en användbar grundprodukt, speciellt i vardagslag. Men det...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben