Perfekta som tilltugg på glöggbjudningen. Men också goda till julens ostar eller en ostdipp av cheddar- eller stiltonost.
Ingredienser
150 g torkade fikon
75 g valnötter
25 g jäst
2 dl vatten
2 msk nötolja
1 tsk honung
1 tsk flingsalt
Ca 5 dl vetemjöl
Instruktioner
Skär fikonen i små bitar. Grovhacka nötterna. Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt olja, honung, salt och mjöl och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i ca 1 timme.
Sätt ugnen på 225 grader.
Ta upp och arbeta degen på mjölat bord. Dela degen i 16 bitar och rulla bitarna till fingertjocka längder som är ca 25 cm. Lägg längderna på plåtar med bakplåtspapper och pudra över lite mjöl.
Grädda mitt i ugnen i 12-15 minuter. Låt svalna på galler utan duk och servera dem nybakade.