Fikon- och pumpabröd

Serverar: 2 portioner

Ett mustigt gott bröd med sötma passar utmärkt till kycklinglevermoussen.

Ingredienser

  • 6 torkade fikon
  • 5 dl vatten
  • ½ dl mörk sirap
  • 2 msk olivolja
  • ½ dl pumpafrön
  • Ca 5 dl rågsikt
  • Ca 9 dl vetemjöl (480 g)
  • 1 påse torrjäst (12 g)
  • 2 tsk salt
  • Instruktioner

    1. Grovhacka fikonen. Värm vattnet till 45 grader. Blanda fikon, vatten, sirap, olja och pumpafrön. Tillsätt de båda mjölsorterna och till sist torrjästen. Arbeta till en smidig deg, för hand ca 10 minuter eller i maskin ca 5 minuter.
    2. Tillsätt saltet och arbeta ytterligare ca 5 minuter. Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek ca 1 timme.
    3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela degen i två delar utan att knåda och lägg i två smorda avlånga formar á ca 1½ liter. Låt jäsa ca 15 minuter.
    4. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter. Låt bröden stå kvar i formarna ca 5 minuter innan de stjälpsupp och får kallna på galler.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben