Pumpabröd

Serverar: 2 portioner

Ett smakrikt bröd med rostade kärnor, flingor och frön. Doftar ljuvligt.

Ingredienser

  • Fördeg
  • 2 dl kallt vatten
  • 10 g jäst
  • 2 dl rågmjöl
  • 1 msk honung
  • Huvuddeg
  • 5 dl kallt vatten
  • 15 g jäst
  • Fördegen
  • 2 msk kallpressad rapsolja
  • 2 msk hela linfrön
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl pumpakärnor
  • 13-14 dl rågsikt
  • 1 msk salt
  • Dekoration
  • 1 äggvita
  • Pumpakärnor
  • Instruktioner

    1. Börja med att blanda ihop fördegen till en slät massa utan klumpar. Täck över och ställ i rumstemperatur i 1-2 dagar.
    2. Rosta linfrön, havregryn och pumpakärnor i torr stekpanna dvs utan fett. Passa noga och rör om, det bränns lätt. Låt svalna.
    3. Till huvuddegen löses jästen upp i kallt vatten, tillsätt fördegen, rapsolja och det mesta av rågsikten. Avvakta med salt och fröblandningen.
    4. Arbeta degen 5 minuter i assistent, tillsätt saltet och arbeta ytterligare 5 minuter. Sist blandas fröblandningen ner, kör på lågvarv en kort stund.
    5. Låt jäsa övertäckt i rumstemperatur mellan 1 ½ - 2 timmar.
    6. Ta upp degen på mjölat underlag och dela den i 2 lika stora delar. Knåda och forma till släta, runda bullar. Tryck ut till en oval platta och rulla ihop degen till limpor. Att rulla ihop degen ger högre limpor eftersom de inte flyter ut lika mycket på bredden.
    7. Lägg på bakpappersklädd plåt. Skär ett längsgående snitt i mitten men inte ända ut på ändarna. Täck med bakduk och låt jäsa i ca 1 ½ - 2 timmar.
    8. Vispa upp en äggvita lätt med en gaffel, pensla och strö över pumpakärnor.
    9. Grädda i nedre delen av ugnen, 250º i 5 minuter. Sänk till 200º och grädda i ytterligare 20 - 25 minuter.
    10. Använd gärna svensk kallpressad rapsolja. Med sin goda och nötiga smak står den sig väl i jämförelse med olivoljan, även ur nyttighetssynpunkt.
    11. Vill man snabba på bakningen så går det bra med ljummet vatten. Smakerna utvecklas dock bättre vid längre jästid.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben