Pumpabröd

Laktosfritt. Blir 4 bröd.

Ingredienser

  • 75 g mjölkfritt margarin
  • 5 dl laktosfri mjölk (alternativt havredryck)
  • 1 pkt jäst (50 g)
  • 2 msk ljus sirap
  • 2 tsk salt
  • 2 dl pumpakärnor
  • 7 dl havregryn
  • 6 1/2–7 dl vetemjöl
  • Pensla med
  • Vatten
  • 2 msk pumpakärnor
  • Instruktioner

    1. Smält fettet och blanda med mjölken. Rör om och låt bli fingervarmt (37°). Smula jästen och rör ut med degspadet.
    2. Tillsätt sirap, salt, pumpakärnor, havregryn och ca 5 dl av vetemjölet. Arbeta samman till en smidig deg och låt jäsa i övertäckt bunke i 30 minuter.
    3. Arbeta ihop degen efter jäsningen med lite mer mjöl. Degen ska gå att hantera, men ändå vara ganska lös.
    4. Skrapa ned degen på mjölat bord och knåda samman. Rulla ut till en längd och skär i fyra bitar.
    5. Lägg bitarna på en bakpapperstäckt plåt och klappa ut till runda kakor, 12–13 cm i diameter. Nagga ovansidan med en gaffel.
    6. Låt bröden jäsa övertäckta på plåten i ca 40 minuter. Pensla med vatten och strö över pumpakärnor. Grädda till lagom färg i ca 14 minuter på andra falsen nedifrån. Låt kallna i bakduk. Frys in det som inte går åt samma dag.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben