Pumpabröd

Serverar: 1 portioner

Jättegott bröd med rostade pumpakärnor.

Ingredienser

  • 2 dl pumpakärnor
  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten, 37 grader
  • 1 msk ljus brödsirap
  • 2 tsk salt
  • 5 dl mörkt lantbrödsmjöl
  • ca 7 dl vetemjöl special
  • Instruktioner

    1. Rosta pumpakärnorna i en torr, het panna tills det knäpper om dem och de börjar bli gyllenbruna. Rör om hela tiden. Låt pumpakärnorna svalna.
    2. Smula ner jästen i en degbunke och tillsätt det fingervarma vattnet. Rör tills jästen har löst sig. Tillsätt sirapen och saltet.
    3. Blanda ner de båda mjölsorterna och arbeta samman till en blank och smidig deg. Tillsätt pumpakärnorna mot slutet av knådningen och arbeta tills de är jämnt fördelade.
    4. Låt jäsa under bakduk i ca 30 min. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda samman lätt. Forma till ett runt bröd. Lägg brödet upp och ner i en väl mjölad jäskorg, så att brödet inte fastnar.
    5. Låt jäsa i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader. Stjälp varsamt upp det färdigjästa brödet på bakpappersklädd plåt och ställ in i nedre delen av ugnen. Sänk genast ugnsvärmen till 200 grader och grädda brödet i ca 30 min.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben