Filé med nobissås, bakad vitlök och potatis

Serverar: 4 portioner

Fläskfilé eller oxfilé serverad med bakade potatishalvor, bakade vitlökshalvor och Nobissås (rättat ugnstemperaturen)

Ingredienser

  • Ca 750 g fläskfilé eller oxfilé
  • 1 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Nobissås
  • 1 ägg
  • 1 msk ljus vinäger
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 dl olja
  • 1 dl lätt créme fraiche
  • 1 liten vitlöksklyfta, pressad
  • ½ krm svartpeppar
  • 2-3 krm salt
  • 1-2 gräslök hackad
  • Bakad vitlök och potatis
  • 3 hela vitlökar, delade på tvären
  • 1,2 kg potatis, i halvor
  • 4 tsk olja
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 krm svartpeppar
  • Tillbehör
  • 2 avokador, i tunna klyftor
  • 1 liter blandade salladsblad
  • 300 g champinjoner, i skivor
  • 1 msk citron, pressad
  • 1-2 krm flingsalt
  • Instruktioner

    1. Ugn 225°
    2. Börja med såsen. Lägg ägget i kokande vatten och koka 3 minuter. Kyl med vatten och skala. Mixa eller vispa sönder ägget och blanda med vinäger och senap.
    3. Vispa ner oljan lite i taget till en tjock sås. (Med stavmixer mixas ägg, vinäger, senap och olja på en gång, det tar 10-20 sekunder).
    4. Blanda i créme fraiche och smaksätt med vitlök, peppar, salt och gräslök. Låt stå i kylen och mogna i smak.
    5. Lägg de oskalade vitlöks- och potatishalvorna på en ugnslångpanna, gärna med bakplåtspapper i botten.
    6. Pensla de skurna ytorna med lite olja och strö över salt och peppar.
    7. Baka i mitten av ugnen tills lök och potatis är mjuka, ca 30 minuter.
    8. Stek under tiden köttet. Putsa filén fri från senor och dela biten i 3-4 cm tjocka skivor.
    9. Stek bitarna i en stekpanna på ganska hög värme i smöret, 2-4 minuter per sida.
    10. Fläskfilén ska vara precis genomstekt, oxfilén kan vara röd, rosa eller lätt rosa inuti. Salta och peppra.
    11. Servera kött, sås, vitlök, potatis med avokado, sallad och svamp blandade med citron och lite flingsalt.
    12. Lycka till! Smaklig måltid

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    jrabbelino 12 oktober 2012

    verkar underbart gott,är tyvärr bortrest hela helgen men det kommer fler så dådmåste jag prova......

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben