Filégryta med svamp och lök

Serverar: 6 portioner

En god bjudningsrätt vid finare bjudningar t ex. nyår. Med fördel om man förbereder grytan dagen innan.

Ingredienser

  • 800 g oxfilé eller viltfilé
  • 100 g basturökt skinka
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk salt
  • 2-3 krm nymalen svartpeppar
  • 1-2 krm malda nejlikor
  • 1-2 krm malen kanel
  • 1-2 krm riven muskotnöt
  • 1 tsk timjan
  • 2 påsar stek- eller schalottenlök (á 250 g)
  • 200 g svamp (t ex champinjoner)
  • 2 msk smör eller margarin
  • 1-2 dl vatten
  • 2-3 dl rött eller torrt vitt vin
  • 1 msk koncentrerad oxfond
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk äppel- eller rödvinbärsgelé
  • 1 tsk majsstärkelse
  • Färsk timjan
  • Instruktioner

    1. Skär köttet i cm-tjocka skivor och dela dem eventuellt. Skär skinkan i små fina tärningar. Lägg kött och skinka i en skål. Skala och pressa över vitlöksklyftan. Blanda salt, peppar och övriga kryddor. Häll kryddblandningen över köttet och vänd runt. Låt stå en stund.
    2. Skala lökarna, ansa och skär svampen i bitar. Stek svamp och lök i lite matfett i en gryta, tills löken är mjuk och svampen fått färg. Ta upp alltsamman ur grytan.
    3. Lägg lite mer matfett i grytan och stek köttet tills det fått fin färg och är nätt och jämt genomstekt. Ta upp det.
    4. Häll vatten och vin i grytan. Tillsätt fond och tomatpuré. Koka skyn 5-10 minuter, tills den blir riktigt mustig i smaken. Smaksätt med gelé och salta och peppra om det behövs. Så här långt kan rätten förberedas.
    5. Lägg ner köttet i skyn. Tillsätt svamp och lök. Låt alltsammans hettas upp ganska snabbt. Garnera med några kvistar timjan. Servera med chévregratinerad potatis och sallad.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    sseheha 25 oktober 2009

    Mycket god gryta från Ica:s hemsida som jag tillagat flera gånger.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben