Financier med chokladfyllning

Serverar: 20 portioner

Mjuka mandelkakor som kan ätas precis som de är eller som i det här receptet fyllda med krämig chokladganache.

Ingredienser

  • 200 g smör
  • 2½ dl mandelmjöl
  • 2½ dl florsocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 6-7 äggvitor, 190g
  • ½ vaniljstång eller 1 tsk äkta vaniljpulver
  • Rivet skal av ½ citron
  • Chokladganache
  • 200 g mörk choklad
  • 1 dl vispgrädde
  • ½ dl honung
  • 150 g smör
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 230 grader.
    2. Bryn smöret, sila och låt det svalna. Sikta ner mandelmjöl, florsocker, vetemjöl och salt i en bunke. Rör ihop så att allt blandas. Vänd ner äggvitan och rör till en jämn smet.
    3. Skrapa ur vaniljstången och vänd ner fröna tillsammans med citronskal och det brynta smöret. Spara lite smör att pensla formarna med.
    4. Har man inte runda formar kan man ta formar för exempelvis mandelmusslor. Pensla formarna med smör och fyll dem till 3/4, en sprits underlättar. Knacka formarna lite lätt i bordet så att eventuellt luftfickor försvinner.
    5. Grädda kakorna mitt i ugnen i 7-10 minuter, eller tills de fått lite färg. Låt svalna.
    6. Hacka chokladen grovt. Koka upp grädde och honung och ta kastrullen från plattan. Slå grädden över chokladen och rör om tills chokladen smält helt.
    7. Om chokladen inte smälter går det bra att ställa bunken över ett vattenbad. Bryn smöret och sila genom en finmaskig sil. Häll ner 3/4 dl brynt smör i chokladen och rör om till en jämn massa.
    8. Ta ut kakorna ur formarna och fyll med chokladganchen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben