Finska surdegsbröd

Serverar: 16 portioner

Tid: 2 dagar

Att baka med surdeg är det ursprungliga sättet att baka. Det tar tid, räkna med två dagar från start till färdigt bröd. Surdegsjäsningen gör att järnet i brödet tas upp lättare av kroppen.

Ingredienser

  • 5 dl ljummet vatten
  • 4 dl grovt rågmjöl
  • 2 dl rågkross
  • 1 ½ msk honung
  • 1 dl ljummet vatten
  • ½ paket jäst
  • 2 tsk salt
  • 2 msk mörk baksirap
  • 5 dl grovt rågmjöl
  • 4 dl durumvetemjöl
  • Rågmjöl till utbakning
  • Instruktioner

    1. Dag 1: Rör ihop vatten, rågmjöl, rågkross och honung till en slät smet. Täck med plastfilm. Ställ gärna lite varmt i närheten av spisen eller ovanpå kylskåpet. När surdegen börjar bubbla och sprida en svag syrlig doft är den klar.
    2. Dag 2: Rör ut jästen i 1 dl ljummet vatten. Rör ner i surdegen. Tillsätt också salt och sirap. Arbeta in mjölet. Arbeta kraftigt, minst 10 minuter för hand och 5 minuter med maskin till en slät och ganska fast deg. Jäs övertäckt i 1 timme.
    3. Ta upp på väl mjölat bakbord och knåda några kraftiga tag. Dela i 16 bitar. Rulla till bullar och kavla till kaffefatsstora kakor. Kavla bara på en sida så jäser kakorna upp bättre. Lägg kakorna på plåt och täck med bakduk och låt jäsa i 20-30 minuter. Efter ett lätt tryck med pekfingret ska degen snabbt resa sig.
    4. Värm ugnen till 275°. Grädda kakorna mitt i ugnen i 10-20 minuter. Låt brödkakorna svalna under bakduk.

    Liknande recept

    5
    1 d 2 h 50 min
    16
    4

    Kommentarer (1)

    Tutish 3 juni 2010

    Hejsan:) Detta verkar jättegott! Men hur många timmar/dagar/veckor ska surdegen "surna till" sig? Verkar sjukt gott i varje fall, mumsigt värre! Hade

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben