Fisk Amok med lax och räkor

Serverar: 4-6 portioner

En smakrik och otrolig god fiskrätt som kallas Kambodjas nationalrätt.

Ingredienser

  • 500 g laxfilé
  • 2-3 dl skalade räkor
  • 2 msk vegetabilisk olja
  • 1 burk kokosmjölk, 400 ml
  • 2 krm salt
  • Currypasta
  • 1 tsk chiliflakes
  • ½ tsk gurkmeja
  • 2 msk finriven ingefära
  • 2 schalottenlökar
  • 3 stjälkar citrongräs
  • 2 msk råsocker
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2½ msk fisksås
  • ½ dl salta jordnötter
  • Servering
  • Färsk röd chili i skivor
  • Kokt ris
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Skala och finriv ingefäran. Pressa vitlöken. Skala och skiva schalottenlöken. Skär bort den nedersta rotdelen, ca 1 cm, på citrongräset. Ta bort det yttre hårda bladet och skär resten av citrongräset i smala skivor. Blanda ingefära, vitlök, schalottenlök, citrongräs, socker och gurkmeja i en mixerbehållare. Mixa till en slät pasta. Tillsätt 1 msk vatten om pastan blir för tjock. Tillsätt de hackade jordnötterna och mixa lite till.
    3. Skär fisken i 3-4 cm stora bitar. Lägg fisken i en ugnsfast form och salta bitarna. Tillsätt de skalade räkorna. Blanda currypasta med kokosmjölken och fisksåsen. Häll blandningen över fisken. Täck formen med folie. Tillaga i ugnen i ca 30 minuter.
    4. Dekorera med skivad räd chili och servera med kokt ris.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben