Fisk- och skaldjursgryta med ris och broccoli
God fiskgryta, du kan lägga till andra skaldjur, blir bara godare.
Ingredienser
Ris för 8 personer
400 g laxfilé
400 g sejfilé
170 g / 1 burk räkor i lag
3 bananschalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 purjolök
2 burkar krossade tomater à 400 g
2 dl crème fraiche
2 dl vatten
1 msk vitvinsvinäger
Alt 2 dl vitt vin istället för vatten och vinäger
1 ½ tsk curry
1 buljongtärning
1 tsk salt
2 krm färsk svartpeppar
500 g ansad broccoli
4 morötter i stavar
Instruktioner
- Koka valfritt ris för 4 eller 8 personer, ca 3 eller 6 dl. Koka enl anvisning på förpackningen.
- Skala och skiva bananschalottenlökar tunt, finhacka 2 vitlöksklyftor. Dela purjolök på längden och skölj ordentligt mellan bladen. Skär den i cm-tjocka skivor.
- Skär bort skinnet från laxfilé och skär laxen och sejfilé i 2-cm stora tärningar. Häll av spadet från 1 burk räkor.
Fräs schalotten- och vitlök i 1 msk olja på svag till medelvärme i 3 min i en stor gryta.
Tillsätt purjon och fräs ytterligare 2 min.
Tillsätt krossade tomater, crème fraîche, vatten och msk vitvinsvinäger (eller 2 dl vitt vin istället för vatten och vinäger om du har hemma, det blir ännu godare), tsk curry, buljongtärning, 1 tsk salt och 8 varv med svartpepparkvarnen och låt puttra ihop 3 min.
- Ansa 500 g broccoli, i bitar och buketter. Koka upp vatten till broccolin i en liten kastrull. Om du kokar broccolin med lock, så behöver inte vattnet täcka grönsakerna (de ångkokas). Koka broccolin i 3 min.
- Lägg i fisken i grytan. Låt koka på svag värme ca 4 min. Lägg i de avrunna räkorna och låt allt bli varmt, max 2 min.
- Skala och skär 4 morötter i stavar.
- Servera grytan med ris, kokt broccoli och morötter!
Liknande recept
Kommentarer (0)