Fiskgratäng med räkostsås

Serverar: 4-6 portioner

Tar lite tid och skapar lite disk, men blir jättegod. Om du är som jag och inte så förtjust i vit fisk, så byt ut den mot lax eller annan valfri fisk.

Ingredienser

  • Ca 500 g hokifilé eller 4 portionsbitar lax (ca 500 g)
  • Salt
  • Peppar
  • Saften från en citron
  • Matlagningsvin, ca ½ -1 dl
  • Sås
  • 2 dl räkost (ca)
  • 1-2 fiskbuljongtärningar el. 2 msk flytande fiskbuljong
  • 3-4 dl créme fraiche eller 2 dl créme fraiche och 2 dl grädde
  • Dill
  • Citronsaft
  • Ca 250 gr konserverade champinjoner
  • Mos
  • 10 stora potatisar
  • Ca ½-1 dl crème fraiche
  • Salt
  • Peppar
  • Ca ½ -1 dl grädde
  • Ca 3-4 msk smör
  • Instruktioner

    1. Börja med att sätta ugnen på 175 grader och börja skala potatisen. Skär den sedan i skivor och koka upp den. Medan potatisen kokar brer du ut fisken i stor ugnsfast form, kryddar och har på citronsaften och vinet och ställer in i ugnen.
    2. Koka under tiden ihop osten och crème fraichen, blanda ner buljongen, smaka av med salt, peppar, citron och dill. Låt den sedan stå och svalna.
    3. När potatisen är kokt så pressa den eller stöt den med en potatisstöt, (föredrar jag, blir lite bitar kvar då), blanda ner creme fraichen, grädden, smöret och rör om med en slev, ej elvisp!! Smaka av med salt och peppar.
    4. Ta ur fisken ur ugnen, häll på såsen och spritsa sedan på moset så att den täcker hela formen, jag använder engångsspritspåsar, hygieniskt och enkelt.
    5. Sätt in formen i ugnen, höj värmen till 250 grader och låt den stå tills den får färg.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben