Fiskgratäng på vinkokt bergtunga

Serverar: 4-5 portioner

Tid: 1 timme

Jättegod fiskgratäng son jag bjöd mina gäster på under nyårskvällen. Att den blir så god beror på att varje del tillagas var för sig och läggs i hop inför gratineringen. Gratängen kan förberedas i god tid vilket gör att den även passar att bjuda många på.

Ingredienser

  • 800 gram fiskfilé (bergtunga)
  • 1 dl vitt vin
  • 1 tsk salt
  • 1 krm nymald vitpeppar
  • 1 kg potatis
  • 2 dl het mjölk
  • 1 tsk salt
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • 1 krm muskotnöt
  • 1 äggula
  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 - 2 dl vitt vin
  • 2 msk klippt dill
  • 250 gram skalade räkor
  • Instruktioner

    Sätt ugnen på 200 grader. Lägg fisken i en ugnsfast form. Krydda och fördela vinet över fisken. Täck med ugnsfolie och koka i ugnen mellan 12-15 minuter. Låt sedan svalna. Gör under tiden potatismoset och vitvinssåsen. Koka potatisen och mosa den tillsätt mjölk och krydda efter smak. Rör till sist ner äggulan. Smält smöret och rör i mjölet. Späd med mjölk, grädde, vitt vin, spadet från fisken och krydda efter smak- Tillsätt till sist dillen så nära gratineringen som möjlig så den behåller sin gröna färg. Lägg fisken i botten på en ugnsform. Lämna en kant runtom där du sedan spritsar eller klickar ner moset. Täck fisken med räkorna och täck allra sist med såsen. Gratinera i 200 grader i ugnen i cirka 15 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben