Fisksoppa med aioli

Serverar: 4-5 portioner

En god fisksoppa i fransk stil. Aiolin som serveras till soppan är en mkt användbar majonäs. Den passar till grillat kött, råa grönsaker och kokt fisk.

Ingredienser

  • 1/2 gul lök
  • ½ stånd fänkål
  • 1 msk olivolja
  • 1 burk hela tomater
  • 1 l vatten
  • 2 ½ fiskbuljongtärningar
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 1 pkt saffran 0,5g
  • ½ tsk anis
  • ½ tsk timjan
  • 1 lagerblad
  • 200 g räkor med skal
  • 400 g fiskfilé
  • 1 burk musslor i vatten
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Aioli
  • 2 äggulor
  • 1 tsk dijonsenap
  • 3 dl olja, hälften oliv och resten majs el rapsolja
  • Salt
  • Vitpeppar
  • ½ citron, saften av
  • 4 pressade vitlöksklyftor
  • Ev några stänk tabasco
  • Instruktioner

    1. Börja med aiolin. Se till att alla ingredienser håller samma temperatur, rumsremperatur är att föredra. Används mixer eller matberedare är det nästan omöjligt att misslyckas med majonäsen. Blanda äggulor och senap. Tillsätt oljan droppvis medan mixern kör eller under kraftig vispning. När en del olja absorberats kan man fortsätta att hälla i en tjockare stråle. Smaksätt med vitlök, citronsaft, salt och peppar. Kyl aiolin.
    2. Skiva lök och fänkål till soppan. Stek skivorna i olivoljan så det mjuknar utan att ta färg. Häll på tomater, buljong, vin och kryddor. Låt puttra i 20-25 min utan lock. Skala under tiden räkorna. Skär fisken i lagom soppbitar. Låt musslorna rinna av väl. Sjud fiskfilén i soppan under lock tillls den är precis genomkokt. Lägg i skadjuren och låt dem bli genomvarma. Smaka av med salt och peppar. Servera soppan rykande het med aiolin att klicka i och ett riktigt gott bröd.

    Liknande recept

    4.6
    4-6
    24

    Kommentarer (1)

    frucaos 31 oktober 2008

    God soppa! Vi hoppade över musslorna, för att vi inte tycker så mycket om dem. Inte blev det någon aioli heller - mest för att jag var lat, och för att det mest är jag som äter av den delen ... Kan gott hända det blir en 5a med aiolin till!

    Relaterade Artiklar

    Jörgens fisksoppa
    I vår monter på Det Goda Köket på Älvsjömässan gör Jörgen succé med de...

    Värdens mest berömda soppa – Bouillabaisse
    Redan 600 år efter Kristus var varianter denna soppa känd i antikens G...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben