Fläder- och citrontårta

Serverar: 8-10 portioner

Tid: 45 minuter

En elegant tårta, snabb och lätt att baka.

Ingredienser

  • 500 g mandelmassa
  • 4 äggvitor
  • 4 äggulor
  • ½ dl outspädd flädersaft
  • 1 dl vispgrädde
  • ½ dl socker
  • 1 tsk potatismjöl
  • 1 tsk rivet citronskal
  • 150 g smör
  • ev 1 msk Hallands fläder ( brännvin )
  • strimlat citronskal
  • blad av citronmeliss
  • Instruktioner

    1. Dela mandelmassan i bitar och kör dom til en slät massa i mixer. Tillsätt en äggvita i taget. Rita upp 3 rundlar ca 24 cm i diameter, på 3 bakplåtspapper. Bred ut smeten i rundlarna och grädda en botten i taget i 175 grader i 10-12 minuter. Lossa bottnarna från pappret.
    2. Vispa ihop äggulor, saft, grädde, socker, potatismjöl och citronskal i en kastrull. Sjud på svag värme under ständig vispning tills krämen tjocknar. Ta kastrullen från värmen och vispa ner smöret i klickar, smaksätt gärna krämen med Hallands fläder, låt kallna.
    3. Lägg ihop bottnarna med kräm emellan och ovanpå. Strö över strimlat citronskal och garnera med citronmeliss. Servera tårtan som den är eller med färska bär.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben