Fläskfilégratäng med gorgonzola

Serverar: 10 portioner

Receptet är "höftat" ihop, så var inte rädd att prova dig fram! Det är ganska mycket sås, men det behöver det vara med pressad potatis.

Ingredienser

  • 1,5 kg fläskfilé
  • 2 paket bacon
  • 1 lök
  • 0,5 l vatten
  • 0.25 flaska kalvfond
  • 0,5 l matlagningsgrädde
  • 1 msk kinesisk soya
  • 100 g gorgonzolaost
  • 2,5 dl crème fraiche
  • 1-2 msk mjöl
  • 1 burk kantareller
  • Riven ost
  • Instruktioner

    1. Ansa filéerna och skär dem i 2 cm tjocka skivor. Bryn dem på båda sidor och lägg i en form.
    2. Finhacka lök och bryn. Knaperstek bacon och blanda med löken. Lägg ovanpå köttet.
    3. Koka ihop vatten och kalvfond och soya. Blanda i grädde och red av till en inte alltför tjock sås. Låt koka i ca 10 minuter. Blanda i crème fraiche och ost och låt osten smälta ordentligt. Smaka av med salt och peppar.
    4. Häll såsen över köttet. Smörstek kantarellerna och lägg ovanpå.
    5. Strö över riven ost. Gratinera i 200 grader i ca 30-35 minuter. Servera med pressad potatis och en grönsallad till.

    Liknande recept

    Kommentarer (3)

    MalinJ 2 januari 2009

    Gjorde detta nyårsafton. Vi var 8 vuxna och 6 barn. Men jag gjorde det på 2.5 kg fläskfilé och dubbel sats sås. Allt gick åt! Plus sallad bröd och 5 kg potatis ca!

    Pirkko 8 juli 2009

    Jättegott!! Kommer att göra flera gånger. 5 stjärnor!

    Disen 5 november 2011

    Smaskigt och enkelt. Jag förberedde allt på dagen o innan vi skulle äta så la jag på den rivna osten och in i ugnen. Kommer absolut att göra den igen för alla i familjen tyckte det var supergott. Klart 5 stjärnor. Tack för receptet.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben