Fläskfiléspett med två såser och ugnsstekt färskpotatis

Serverar: 4 portioner

Två goda såser serveras till det grillade köttet. Båda kan förberedas dagen innan.

Ingredienser

  • 1 fläskfilé, ca 650 g
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk krossad kryddpeppar
  • 1 tsk grovkrossad svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • Ugnsstekt färskpotatis
  • 600 g färskpotatis
  • 1 msk olivolja
  • 2 hela vitlökar
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • Tomatmajonnäs
  • 1 äggula
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 dl olivolja
  • 1 krm salt
  • 2 msk tomatpuré
  • 1-2 tsk sambal oelek
  • 1 tsk strösocker
  • 1 krm salt
  • Basilikasås
  • 1 dl gräddfil eller grekisk yoghurt
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 2 msk finhackad basilika
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • 1 krm salt
  • Tillbehör
  • Blandad sallad
  • Körsbärstomater
  • Instruktioner

    1. Ugnstekt potatis: Sätt ugnen på 225 grader. Tvätta och halvera potatisen. Lägg den med snittytan ner i en oljad långpanna. Halvera vitlöken och lägg den med snittytan upp i långpannan. Strö på salt och peppar. Baka potatis och vitlök mjuk i mitten av ugnen ca 20 minuter.
    2. Tomatmajonnäs: Vispa ihop äggula och vinäger. Tillsätt olja i en fin stråle under vispning och fortsätt vispa till en slät sås. Rör ner tomatpuré, sambal oelek, socker och salt.
    3. Basilikasås: Blanda gräddfil, vitlök, basilika, peppar och salt.
    4. Kött: Putsa och skär fläskfilén i ca 2 cm stora bitar och trä upp på spett. Blanda olivolja, peppar och salt. Pensla köttet med pepparoljan. Grilla spetten runt om 5-6 minuter.
    5. Servera köttet nygrillat med sås, potatis och sallad.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben