Flamberad pepparstek

Serverar: 4 portioner

Toppengott! Det här är mat precis som på riktig restaurang. Att flambera kan kanske verka krångligt, i så fall utesluter du det momentet. Du som vill prova att flambera, tänk på att inte göra det under köksfläkten. Ha gärna ett stort lock till hands om lågorna behöver släckas snabbt.

Ingredienser

  • 4 bitar oxfilé, ca180 g/st
  • 3 dl stark oxbuljong
  • 1 msk finhackad lök
  • 1/2 dl torr madeira
  • 1/2 tsk färsk dragon
  • 3 dl vispgrädde
  • 1-2 msk krossad grönpeppar
  • 1 msk konjak
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Instruktioner

    1. Sås: Skala löken och hacka den fint. Koka upp buljongen med lök, madeira och dragon. Låt koka tills ca 1 1/2 dl återstår. Tillsätt grädden och låt det hela sjuda tills såsen är lagom simmig. Sila såsen. Tillsätt grönpepparn.
    2. Krydda biffarna med grovmalen svartpeppar runt om. Stek dem i het panna 3-4 minuter på varje sida. Ta bort pannan från värmen, häll konjaken över och tänd på.
    3. Lägg upp köttbitarna på varma tallrikar och blanda stekskyn med såsen. Smaksätt med salt och eventuellt mer konjak om det behövs. Häll lite sås över biffarna.
    4. Serveringstips! Bjud bakad potatis med vitlökssmör eller en ristimbal till, samt en god grönsallad till. Smaklig spis!

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben