Flamberade räkor i het paprikasås

Serverar: 4 portioner

Tid: 20 minuter

Hade jag kunnat äta räkor hade jag slängt mig över det här receptet. Hoppas någon annan gör det! Från ICA-Kuriren nr 11, 2009.

Ingredienser

  • 1 purjolök
  • 1 stor röd paprika
  • ½ finhackad chili
  • 4 msk smör eller margarin
  • ½ msk paprikapulver
  • 400 g rensade räkor (1 kg med skal)
  • ½ dl konjak
  • 2 dl vispgrädde
  • ½ dl chilisås av ketchuptyp
  • Tabasco
  • Salt
  • Lime
  • Färsk koriander
  • Instruktioner

    1. Skölj och finstrimla purjolök och paprika. Fräs strimlorna och chilin knappt mjuka i hälften av matfettet i en panna. Ta upp grönsakerna.
    2. Smält resten av matfettet, rör ned paprikapulvret, lägg i räkorna och fräs dem varma. Dra pannan bort från spisfläkten (en gyllene regel vid flambering!), häll konjak över räkorna och tänd på. Låt lågorna brinna ut. Alkoholen ångar bort och lämnar smaken kvar. Tänk på att alltid ha ett lock till hands att kväva lågorna med om det behövs.
    3. Sätt tillbaka pannan på plattan, lägg i grönsakerna, häll på grädde och chilisås. Värm igenom ordentligt. Smaka av med tabasco och salt om så behövs. Garnera med limeklyftor och korianderblad.
    4. Servera med vildrisblandning, fullkornsris eller vanligt ris.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben