Förenklad bouillabaisse

Serverar: 4 portioner

Tid: 45 minuter

En väldigt förenklad, men ändå mycket smakfull bouillabaisse gjord på ryggfilé av torsk. Fisken kokas separat, fonden slås därefter över fisk och skaldjur.

Ingredienser

  • 4 djupfrysta ryggfiléer av torsk
  • 20 stora räkor
  • 1 burk stora, konserverade musslor
  • 200 g fänkål
  • 200 g purjolök
  • 1 burk hela skalade tomater
  • 1 vitlöksklyfta, krossad
  • 1 paket saffran
  • 1 nypa timjan
  • 1 liten knippa bladpersilja
  • 8 vitpepparkorn
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 3 msk olivolja
  • 5 dl vatten
  • 1-2 fiskbuljongtärningar eller 3-5 msk fiskfond
  • 1 msk maizena
  • 3 msk kallt vatten
  • Salt
  • Peppar
  • Instruktioner

    1. Skölj purjolök och fänkål. Skär det gröna i mindre bitar. Skölj persiljan och skär bort kvistarna Strimla det vita från purjolöken och fänkålen. Låt musslorna rinna av. Spara spadet. Skala räkorna. Låt de hela, skalade tomaterna rinna av. Dela tomaterna i mindre bitar.
    2. Koka upp 5 dl vatten, tillsätt fiskbuljong eller fond, pepparkorn, persiljestjälkar och det gröna från purjon och fänkålen. Låt detta koka i 10 minuter. Sila buljongen och pressa ur all vätska ur grönsakerna.
    3. Koka torskfiléerna enligt förpackningens anvisningar. Fördela de kokta torskfiléerna, musslor och räkor i fyra djupa tallrikar. Håll varmt.
    4. Hetta upp olivoljan och fräs krossad vitlök tillsammans med det vita från purjolök och fänkål några minuter utan att det tar färg.
    5. Häll i den silade buljongen, det vita vinet och musselspadet. Tillsätt timjan och saffran. Tillsätt de avrunna, delade tomaterna. Låt koka i 5 minuter.
    6. Blanda maizena-mjöl med 3 msk kallt vatten och rör ned i fonden.
    7. Smaka av fonden, och tillsätt salt och peppar om det behövs.
    8. Hacka persiljan.
    9. Häll fonden över fisk och skaldjur.
    10. Strö över persiljan.
    11. Servera med ett torrt vitt vin och baguetter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben