Rödspättagratäng med räkor

Serverar: 4-6 portioner

En gratäng förenklar middagen och lyfter smakerna.

Ingredienser

  • Rödspättafilé, ca 750 g
  • 2 msk smör
  • 2 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar, nymald
  • 1 ½ dl vitt torrt vin
  • Gratängsås
  • 4 dl matlagningsgrädde
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl fiskspad
  • 1 ½ msk kycklingfon, konc
  • Salt
  • Vitpeppar
  • 1 tsk strösocker
  • 2 äggulor
  • Dekoration
  • 200 g räkor, skalade
  • ½ dl dill, hackad
  • Citronklyftor
  • Servera med
  • Kokt pressad potatis
  • Kokta små gröna ärtor
  • Instruktioner

    1. Skölj och dela filéerna på mitten och rulla ihop dem. Lägg dem på högkant i en smord ugnssäker form. Salta och peppra. Häll det vita vinet runt om i formen.
    2. Täck över fisken med bakplåtspapper och ställ in i ugnen, ca 15 min. Häll av, sila och spara fiskspadet.
    3. Vispa samman matlagningsgrädde, vetemjöl, fiskspad och kycklingfond. Koka 3 minuter under omrörning. Smaka av med salt, vitpeppar och socker. Rör ner äggulorna.
    4. Häll såsen över fiskrullarna. Gratinera i övre delen av ugnen, 200º, ca 10 minuter. Dekorera med räkor, dill och citronklyftor. Servera med kokt pressad potatis och kokta gröna ärtor.

    Liknande recept

    Kommentarer (3)

    AnetteChristine 25 mars 2012

    Gott, relativt lättlagat och vackert för ögat. Jag kommer att laga denna rätt igen.

    bitten56 15 december 2012

    Ååååå, så gott detta var. Kommer att göras många gånger. Det blir en 5:a av oss.

    Cassiopeya 10 april 2014

    God men nästa gång provar jag med fiskbuljong istället.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben