Fräsch citronkaka

Serverar: 8-10 portioner

Saftig citronkaka, fylld med syrlig lemon curd och toppad med krämig färskostkräm.

Ingredienser

  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 2 dl socker
  • 3 ägg, lättvispade
  • 1 citron
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 vaniljstång
  • Till fyllning
  • ½ burk lemon curd, á 320 g
  • Topping
  • 2 dl philadelphiaost
  • 50 g smör
  • 1 dl florsocker
  • 1 citron
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form, ca 24 cm i diameter.
    2. Vispa smör och socker vitt och pösigt. Blanda ner de lättvispade äggen. Vispa samman. Riv skalet och pressa saften av citronen. Blanda ner i smeten tillsammans med mjöl och bakpulver.
    3. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna. Blanda med smeten. Grädda kakan i ca 1 timme, tills den känns torr, i mitten av ugnen. Vänd upp kakan och dela den på mitten. Fördela lemon curd på halvorna och lägg samman.
    4. Lägg ner philadelphiaost i en bunke. Smält smöret och blanda ner det tillsammans med florsocker. Riv skalet från hela citronen, spar till lite dekoration. Pressa saften av ½ citron. Tillsätt och vispa till en slät smet med elvisp.
    5. Toppa kakan med krämen och dekorera med rivet citronskal.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben