Fragipane med jordgubbar, vaniljparfait och jordgubbsskum

Serverar: 4 portioner

vacker dessert med klassiskt somriga smaker.

Ingredienser

  • Jordgubbsskum
  • 125 g frysta jordgubbar
  • 1 ½ msk socker
  • ½ dl vatten
  • 1 gelatinblad
  • 3/4 dl frånsilad jordgubbssaft av jordgubbarna
  • Eventuellt 2 dl vispgrädde
  • Vaniljparfait
  • 3 äggulor
  • ½ dl socker
  • ½ vanijstång
  • 2 dl vispgrädde
  • Fragipane
  • 50 g mjukt smör
  • ½ dl socker
  • 25 g riven marsipan
  • 1 1/4 dl mald mandel
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 ägg
  • Coulis
  • Frånsilade bär
  • Eventuellt socker
  • Garnering
  • 200 g färska jordgubbar
  • Strimlad färsk mynta
  • Instruktioner

    1. Jordgubbsskum: Koka upp frysta jordgubbar, socker och vatten och låt sjuda ca 20 minuter utan lock. Sila genom finmaskig sil. Lägg gelatinbladet i kallt vatten 5 minuter. Koka upp den frånsilade saften (spara bären), lägg ner gelatinbladet och lös upp det. Låt svalna och blanda ner vispgrädden.
    2. Häll på sifonflaska om du har det. I annat fall blandas saft och gelatinblandningen när den är rumsvarm med vispad grädde och ställs i kylen för att stelna över natten. Vispa upp till en krämig konsistens med mixerstav strax före servering.
    3. Vaniljparfait: Vispa äggulor, socker och urskrapade frön från vaniljstången pösigt med elvisp. Vispa grädden och blanda ner i äggkrämen. Häll upp i portionsformar, ca 1 dl och ställ i frysen.
    4. Fragipane: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa samman smör, socker, marsiapn, mald mandel och vetemjöl med elvisp till en slät massa. Vispa därefter ner ägg. Häll massan i små smorda portionsformar och grädda i mitten av ugnen 20-25 minuter.
    5. Coulis: De frånsilade bären passeras och sötas eventuellt med lite socker.
    6. Skär de färska jordgubbarna i kvartar, vänd dem i lite av coulin och fördela på fyra tallrikar. Lägg fragipanen ovanpå, därefter vaniljparfait och till sist jordgubbsskum med sifon, sked eller sprits. Garnera med strimlad mynta.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben