Låt dig inspireras av en äkta fransk äppelpaj! Med äppelskivor i ett vackert mönster och gelé med sydländsk smak av aprikos blir det en underbar efterrätt.
Ingredienser
100 g smör eller margarin
4 dl vetemjöl
1 ägg
2 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
2 msk kallt vatten
Smör eller margarin till formen
Fyllning
5 syrliga äpplen
½ dl strösocker
200 g aprikospuré
Instruktioner
- Hacka samman matfett och mjöl med en kniv. Arbeta raskt in de övriga ingredienserna. Låt degen vila minst en timma i kylskåp. Pensla pajformen med smält matfett.
- Kavla ut degen till en rundel, som ska vara något större än formen. Klä bottnen och insidorna av formen med degen.
- Nagga bottnen med en gaffel, annars blåser den upp och blir ojämnd under gräddningen. Grädda i 225 grader, ca 15 minuter.
- Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Lägg dem på pajdegsbottnen. Strö över sockret. Grädda pajen i 200 grader ca 25 minuter.
- Bred purén över pajen medan den är varm. Servera den ljummen.
Liknande recept
Kommentarer (0)