Fransk äppelpaj

Serverar: 4 portioner

Låt dig inspireras av en äkta fransk äppelpaj! Med äppelskivor i ett vackert mönster och gelé med sydländsk smak av aprikos blir det en underbar efterrätt.

Ingredienser

  • 100 g smör eller margarin
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 2 msk strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ½ tsk bakpulver
  • 2 msk kallt vatten
  • Smör eller margarin till formen
  • Fyllning
  • 5 syrliga äpplen
  • ½ dl strösocker
  • 200 g aprikospuré
  • Instruktioner

    1. Hacka samman matfett och mjöl med en kniv. Arbeta raskt in de övriga ingredienserna. Låt degen vila minst en timma i kylskåp. Pensla pajformen med smält matfett.
    2. Kavla ut degen till en rundel, som ska vara något större än formen. Klä bottnen och insidorna av formen med degen.
    3. Nagga bottnen med en gaffel, annars blåser den upp och blir ojämnd under gräddningen. Grädda i 225 grader, ca 15 minuter.
    4. Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Lägg dem på pajdegsbottnen. Strö över sockret. Grädda pajen i 200 grader ca 25 minuter.
    5. Bred purén över pajen medan den är varm. Servera den ljummen.

    Liknande recept

    4.5
    1 h 30 min
    8
    2

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben