Boeuf Bourguignon är enligt statistiken fransmännens egen älsklingsrätt. Här kan du läsa hur du lagar denna klassiska rätt på äkta franskt vis. Bjud den sedan till fest eller vardags - både barn och vuxna brukar älska den saftiga grytan.
Receptet är hämtat från "De hemliga recepten från Frankrikes bästa restauranger" av Louisette Bertholle (Allerbok) och räcker till sex till åtta personer.
Ingredienser
2 kg oxkött, framlägg eller bringa, i ca 4 cm stora tärningar
150 g sidfläsk
200 g fina smålökar
400 g champinjoner i stora tärningar
50 g fläsksvål
5 vitlöksklyftor
80 g mjöl
2 flaskor fruktigt rödvin, helst Bourgogne, ca 5 år gammal / vanligt matlagningsvin går också bra
1/2 rivet apelsinskal
Saften från 1 st apelsin
4 msk olja
Salt
Nymalen peppar
1 sockerbit
1 kryddbukett bestående av persiljestjälkar, 1 lagerblad och 1 kvist timjan
Dekoration
Gyllenstekta brödkrutonger
Finhackad persilja
Bästa franska grytan! Succé!
Jättegod gryta. Jag hoppade över apelsinen då vi inte hade någon hemma. Kokade den på spisen istället sakta, sakta i 3 timmar istället för i ugnen. Hoppade också över mjölet då vi inte äter mjöl. Redde grytan efteråt istället. Blev jättebra. 4 stjärnor av oss.
Jag har boken och har lagat flera gånger. Kom inte ihåg ngn apelsin och kollade receptet. Där finns inte heller ngn apelsin med, så det är tweakat. Förstår inte riktigt varför. Har aldrig reagerat som att "oj, här saknas lite apelsin". Skulle inte heller rekommendera att ta i 2 flaskor matlagningsvin. Tror inte det blir så lyckat. Behöver väl knappast nämna att det ej heller står i originalreceptet :-)
Jag har boken och har lagat flera gånger. Kom inte ihåg ngn apelsin och kollade receptet. Där finns inte heller ngn apelsin med, så det är tweakat. Förstår inte riktigt varför. Har aldrig reagerat som att "oj, här saknas lite apelsin". Skulle inte heller rekommendera att ta i 2 flaskor matlagningsvin. Tror inte det blir så lyckat. Behöver väl knappast nämna att det ej heller står i originalreceptet :-)