Saffran är den dyrbaraste kryddan vi har men skörden av denna krokusväxt (det är pistillen som används) är arbetskrävande. Fisk, skaldjur och saffran är en klassisk kombination.
Receptet är från boken Mat för liv och lust.
Ingredienser
300 g vit fiskfilé, t ex torsk, sej, kolja, spätta
1 purjolök
2 morötter
1 fänkål (liten)
2 tomater
250 g räkor med skal
½ pkt saffran
1 msk olja
7 dl fiskbuljong (från tärning, fond eller hemkokt)
100 g sockerärter
Instruktioner
- Skär fiskfilén i mindre bitar.
- Strimla purjolöken. Skala och skär morötterna i stavar. Skär fänkålen i tunna klyftor. Skär tomaterna i bitar. Skala räkorna.
- Fräs saffran i oljan. Tillsätt grönsakerna och låt fräsa några minuter.
- Häll på fiskbuljongen och låt koka upp. Sjud 5–7 minuter tills grönsakerna är nätt och jämnt mjuka.
- Lägg i fisken och låt soppan sjuda några minuter tills fisken har vitnat.
- Skär sockerärterna i strimlor på längden. Lägg i sockerärterna och räkorna.
- Smaka av med salt och peppar. Servera!
Liknande recept
Kommentarer (0)
Relaterade Artiklar
Värdens mest berömda soppa – Bouillabaisse
Redan 600 år efter Kristus var varianter denna soppa känd i antikens G...