Fransk nötkaka

Serverar: 10 portioner

God nötkaka med lite portvin.

Ingredienser

  • 175 g smör/margarin
  • 3 dl florsocker
  • 3 ägg
  • 5 dl vetemjöl
  • 200 g russin
  • 100 g hasselnötskärnor
  • Lite portvin
  • Smör/margarin och vetemjöl, till formen
  • Instruktioner

    1. Lägg russinen i så mycket portvin att det nätt och jämnt täcker dem och låt dem ligga där över natten. Du kan hoppa över detta moment, kakan blir fin ändå.
    2. Ta ut smöret i god tid så att det hinner bli mjukt. Sätt ugnen på 175°. Smörj och mjöla en kakform.
    3. Stöt nötkärnorna grovt eller kör dem lätt i matberedare. De får inte bli så fina som när de mals i kvarn.
    4. Rör socker och smör vitt och pösigt, gärna med hjälp av elvisp. Rör ner äggen, ett i taget. Låt varje ägg blandas fullständigt innan du tar nästa.
    5. Till sist blandar du i mjölet, russinen, som nu troligen "druckit upp" portvinet, och nötterna.
    6. Häll smeten i formen och grädda i 45 minuter. Efter halva tiden sänker du värmen till 150°. Pröva med en sticka efter 45 minuter. Är stickan fuktig så låt kakan stå kvar en stund till. Är den torr så är kakan färdig.

    Liknande recept

    4.5
    1 h 30 min
    8
    2

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben