Fransk nougat

Lite bök och stök, men smakar underbart!

Ingredienser

  • 75 g klar honung
  • 350 g strösocker
  • 1 1/2 dl vatten
  • 50 g glukos
  • 3 äggvitor
  • 150 - 200 g rostade hasselnötter/mandel/pistage (eller blandade nötter)
  • Ev. glaserade körsbär 50 g
  • Instruktioner

    1. Smörj en form på 30x10 cm med matolja (man kan också klä den med oblat, men det kan vara svårt att få tag på! Fanns förut på Apoteket.). Värm honungen över vattenbad. Värm långsamt upp socker och vatten i en tjockbottnad kastrull. Rör med träsked tills det lösts upp. Tillsätt glukos och koka upp. Täck med lock och låt koka tre minuter. Ta av locket och koka till 138 grader (bräckprov). Häll honungen i sockerlagen och koka till 143 grader. Doppa kastrullen hastigt i kallt vatten för att avbryta kokningen. Vispa äggvitorna till hårt skum och häll sedan långsamt ned sockerlagen i en jämn stråle under ständig vispning. Ställ skålen över en kastrull med hett vatten och vispa tills blandningen blir fast. Lyft från värmen och blanda i nötter (och körsbär). Häll massan i formen och täck med smort bakplåtspapper (eller oblat). Lägg en bräda över med en tyngd på och låt stå över natten. Stjälp upp nougaten och skär den i fyrkanter eller stänger. Kan chokladdoppas. Förvaras i burk med lock.
    2. Tips: Slå in varje bit för sig i smörpapper så kladdar de inte ihop.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben