Franskbröd

Serverar: 3 portioner

Franskbröd bakat på Dinkel, vårt urvete

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 1/2 dl vatten
  • 50 g smör eller olja
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk flytande honung
  • 1 kg siktat Dinkelmjöl
  • Instruktioner

    1. Smula ner jästen i en degskål. Ljumma vattnet och fettet fingervarmt. Häll detta över jästen och rör om. 2. Tillsät honung, salt och mjöl men spara 1/2 dl till utbakning. Arbeta degen tills den känns smidig. Ca 5 min i maskin eller 10 min för hand. 3. Låt degen jäsa till dubbel storlek under bakduk,ca 30 min. 4. Arbeta ner degen i maskinen eller knåda den lätt på mjölat bakbord. Dela degen i 3 delar och forma till limpor. 5. Lägg limporna på plåt med bakplåtspapper eller tryck ner dem i smorda 1 1/2liters formar. 6. Jäs under bakduk, 30-40 min. Sätt ugnen på 225* 7. Pensla bröden med vatten och gör några snitt med en vass kniv . Grädda i nedre delen av ugnen, 25-30 min. 8. Låt bröden svalna på galler utan bakduk. Om du vill ha mjuk skorpa - under bakduk

    Liknande recept

    Kommentarer (6)

    klockargarden 6 januari 2009

    Hej! Jättegoda franskbröd! Jag hade en påse dinkelmjöl stående och ditt recept sparat. Min dotter bakade en kväll och bröden blev mycket goda. Mitt barnbarn (3 år) pratar ofta om dinkelbröd, som han tyckte var så gott! Jag kommer helt säkert att köpa mer dinkelmjöl och njuta av ditt recept. Tack för receptet! Ha en fortsatt bra dag. Mvh Birgitta

    Nikolina94 5 mars 2009

    skulle man kunna byta ut dinkelmjölet mot vetemjöl?

    annica_johansson 20 augusti 2009

    Detta blev ett jätte gott bröd,kanon gott att rosta har nämligen fått lite pippi på att rosta. Jag hade inte dinkelmjöl utan tog vetemjölspecial och lantbrödsmjöl för att få det lite nyttigare. Tack för receptet Mvh Annica

    mamandaberg 14 mars 2010

    Mycket gott bröd, smakar som baguetter :) Att det dessutom är enkelt att göra och innehåller få ingredienser är ett plus. Mitt bröd blev dock lite torrt, men det är förmodligen mest mitt eget fel. Tror jag råkade ha det lite för länge i ugnen.

    walterego 8 september 2011

    Suveränt gott bröd! Gillar att testa olika recept och det här var tveklöst det bästa hittills. "Vände" på bröden de 5 sista minuterna i gnen och fick därmed en fast och fin botten på bröden också. 5 points! Tack för recept!

    Tiadina 12 februari 2012

    Kul att ni gillar receptet! Självklart kan man byta dinkelmjöl mot vetemjöl. Jag brukar använda dinkelmjöl för att det anses vara nyttigare

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben