30 bullar
Detta recept tar lite tid, men bullarna blir härligt frasiga
Ingredienser
Fördeg
1 dl vatten
3 dl vetemjöl
10 gram jäst
1 krm salt
Deg
4 dl vatten
40 gram jäst
1 ägg
1 msk socker
13 dl vetemjöl, helst special
3 tsk salt
Instruktioner
Blanda ingredienserna till fördegen och ställ dem att jäsa i rumstemperatur över natten.
Lös sedan jästen och fördegen i vattnet, blanda ner alla övriga ingredienser och knåda med degblandare eller matberedare i 10 minuter.
Tillsätt saltet och knåda ytterligare 10 minuter.
Låt degen jäsa i 30 minuter. Dela i 25-30 bitar och rulla till bullar. Platta ut dem lite och sätt på smord plåt.
Pensla eventuellt med vatten och dekorera med sesamfrön eller vallmofrön.
Sätt nu ugnen på lägsta temperatur, cirka 40-50 grader. Sätt in en skål med vatten i botten och låt bullarna jäsa i ugnen till dubbel storlek.
Ta ut bullarna och värm ugnen till 250 grader.
Sätt in bullarna och spruta samtidigt in vatten i ugnen med en blomspruta. Efter tre minuter sänks temperaturen till 200 grader. Baka bullarna i 22-25 minuter.
Låt svalna på galler och spruta gärna lite vatten på bullarna när de kommer ur ugnen.