Frestande briocher

Serverar: 20 portioner

På utsidan spröda, inuti mjuka och ljumma så att smöret smälter - sådana är dessa underbara frukostnjutningar.

Ingredienser

  • Deg
  • 25 g jäst
  • ½ dl ljummen mjölk
  • 8-9 dl vetemjöl
  • 1 tsk strösocker
  • ½ tsk salt
  • 200 g smör eller margarin
  • 4 ägg
  • Dessutom
  • 20 formar, gärna metallbriocheformar
  • Matfett till formarna
  • 2 äggulor
  • Instruktioner

    1. Lös upp jästen i lite av den ljumma mjölken. Häll mjöl i en skål eller större matberedare. Tillsätt jäst, socker, salt och mjölk till mjölet under omrörning.
    2. Smält fettet i en kastrull eller i mikron och låt svalna något. Häll det i degblandningen och knäck i äggen efter hand. Arbeta samman degen, tillsätt eventuellt mer mjöl, tills degen släpper skålens kant. Täck över och låt jäsa ca 30 minuter.
    3. Ta upp och arbeta degen på bakbord. Rulla ut till en längd och dela den i 20 lika stora bitar. Dela sedan varje del i två delar, en stor och en liten. Forma två bullar där den mindre kläms fast ovanpå den större bullen.
    4. Smörj formarna och lägg i degbitarna. Täck över och låt jäsa ca 1½ timme på rumsvarm plats. Sätt ugnen på 225 grader.
    5. Pensla med äggula och baka 15-20 minuter tills briocherna blivit gyllene. Degen går också att baka i stor form ca 40 minuter.

    Liknande recept

    5
    1 h 10 min
    20
    2

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben