Brioche med saffran

Underbara med fikonmarmelad till en lyxig frukost eller med vällagrad ost till glögg.

Ingredienser

  • Deg 1
  • 2 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1 kuvert à ½ g saffran
  • 4 dl, 240 g vetemjöl
  • Deg 2
  • 200 g rumsvarmt smör
  • 2 msk strösocker
  • ½ tsk salt
  • 4 ägg
  • 7-9 dl (540 g) vetemjöl
  • Pensling
  • 1 uppvispat ägg
  • Instruktioner

    1. Deg 1: Smula jästen i en bunke och rör ut den med mjölken (räcker med rumsvarm). Stöt saffran i en mortel med lite socker och rör ner det. Tillsätt vetemjöl och arbeta ihop till en ganska lös deg. Låt degen jäsa övertäckt i ca 30 minuter.
    2. Deg 2: Rör smöret mjukt med socker och salt. Arbeta ner det tillsammans med äggen i deg 1. Tillsätt mjölet och arbeta degen kraftigt i minst fem minuter tills degen är smidig. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
    3. Ta upp på lätt mjölat bakbord och ta undan 1/6. Dela resten av degen i 2 delar och rulla till längder. Dela varje längd i 12 bitar och forma till släta bullar. Ställ ut smorda formar eller dubbla pappersformar på plåtar. Lägg i bullarna.
    4. Rulla den sparade degen till en smal längd och dela i 24 småbitar. Rulla till små kulor. Gör en fördjupning i varje bulle och tryck fast kulorna.
    5. Låt bullarna jäsa under bakduk till dubbel storlek ca 1 timme. Sätt ugnen på 250°.
    6. Pensla bullarna försiktigt med uppvispat ägg. Grädda i ugnen 5-7 minuter.
    7. Låt briocherna svalna under bakduk på galler.
    8. Tips! Uteslut saffran om du inte gillar det. Önskar du mera sött - öka sockermängden till 3 msk. Gör ostbriocher genom att stoppa ner en oststav (ca 2 g) i varje bulle innan du trycker fast den lilla kulan på toppen.
    9. Baket ger : 24 medelstora el. ca 40 minibriocher.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben