Friterad abborre med dillfrörostad färskpotatis, ärtkräm och vinslungad gemsallad

Serverar: 4 portioner

Abborre som är friterad tills den är gyllene och riktigt krispig. Serveras med något lättare tillbehör som verkligen får sommarkänslorna att blomma ut till max!

Ingredienser

  • 600 g skinnfria abborrfiléer
  • 1 dl + 4 msk vetemjöl
  • 1½ tsk salt
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • 2 msk Maizena majsstärkelse
  • 1 tsk paprikapulver
  • ½ tsk bakpulver
  • 1 krm cayennepeppar
  • 2½ dl ljust öl
  • 1 äggvita
  • 1 liter rapsolja
  • Dillfrörostad färskpotatis
  • 1 kg färskpotatis
  • 1 msk dillfrö
  • 1 msk flingsalt
  • 1 tsk paprikapulver
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • 2 msk rapsolja
  • Grön ärtkräm
  • 1 vitlöksklyfta
  • 5 dl vatten
  • 250 g frysta gröna ärter
  • ½ dl créme fraiche
  • 1 tsk pressad citron
  • ½ tsk salt
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • Vinslungad gemsallad
  • 3 gemsallad
  • 1 rödlök
  • 1 msk smör
  • ½ dl torrt vitt vin
  • 1½ tsk flingsalt
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • Tillbehör
  • Dill
  • Citronklyftor
  • Instruktioner

    1. Potatis: Sätt ugnen på 225 grader. Skrubba potatisen, lägg den i en ugnssäker form med bakplåtspapper. Krossa dillfröna i en mortel. Blanda dillfrö, salt, paprikapulver, peppar, olja och potatis. Rosta mitt i ugnen i ca 30 minuter.
    2. Grön ärtkräm: Skala vitlöksklyftan, koka upp tillsammans med vattnet. Tillsätt ärterna. Låt koka ca 3 minuter. Häll av vattnet. Mixa ärter och vitlök med créme fraiche, citronsaft, salt och peppar till en kräm.
    3. Gemsallad: Plocka bladen från salladen. Skala och skär löken i klyftor. Fräs löken mjuk i smör ca 2 minuter. Tillsätt vinet och låt sjuda ca 30 sekunder. Lägg i salladsbladen och krydda med salt och peppar. Vänd salladen i pannan så att den täcks av vinsåsen.
    4. Abborre: Skär bort eventuella ben från fisken. Blanda 1 dl vetemjöl, salt och peppar. Blanda 4 msk mjöl, majsstärkelse, paprikapulver, bakpulver och cayennepeppar. Rör ner ölet. Vispa äggvitan till ett fast skum. Vänd ner äggvitorna i ölsmeten.
    5. Hetta upp oljan till 170 grader i en fritös eller i en gryta. Vänd fisken först i mjöl- och kryddblandningen och sedan i frityrsmeten. Lägg dem, några i taget i oljan. Fritera tills fisken är krispig och gyllenbrun, 4-5 minuter. Låt rinna av på ett hushållspapper.
    6. Servera abborren med potatis, ärtkräm och sallad. Garnera med dill och citronklyftor.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben