Frostad romkaka med rostade nötter

En kalasgod mjuk kaka med festlig frosting.

Ingredienser

  • 125 g russin
  • 3/4 dl rom, gärna lagrad
  • 1 1/2 dl hasselnötskärnor
  • 250 g smör, mjukt
  • 2 dl strösocker
  • 4 ägg
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • Frosting
  • 3 dl florsocker
  • 1 äggvita
  • 1 tsk citron, pressad saft eller rom
  • Strössel
  • Instruktioner

    1. Ugn: 175º Lägg russinen i en skål och häll över rom. Täck över med plastfolie. Låt russinen dra över natten. Rosta hasselnötskärnorna så att de blir mörka i färgen på en plåt mitt i ugnen, ca 10 minuter. Lägg nötkärnorna på en handduk att svalna och gnugga sedan loss skalet. Smörj och bröa en rund stor kransform som rymmer 2 liter. Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör kraftigt. Blanda mjöl med bakpulver och rör ner i smeten. Tillsätt nötter och romrussin. Ös upp smeten i formen och platta till ytan. Grädda kaka i nedre delen av ugnen, ca 45 minuter. Låt kakan stå i formen en stund innan den stjälps upp och får svalna. Blanda florsocker, äggvita och citronsaft eller rom. Bred frostingen över kakan och strö över strössel.
    2. Tips! Baka kakan i en tvåliters rund kransform.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben