Frostad romkaka med rostade nötter

En kalasgod mjuk kaka med festlig frosting.

Ingredienser

  • 125 g russin
  • 3/4 dl rom, gärna lagrad
  • 1 1/2 dl hasselnötskärnor
  • 250 g smör, mjukt
  • 2 dl strösocker
  • 4 ägg
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • Frosting
  • 3 dl florsocker
  • 1 äggvita
  • 1 tsk citron, pressad saft eller rom
  • Strössel
  • Instruktioner

    1. Ugn 175º.
    2. Lägg russinen i en skål och häll över rom. Täck över med plastfolie. Låt russinen dra över natten.
    3. Rosta hasselnötskärnorna så att de blir mörka i färgen på en plåt mitt i ugnen, ca 10 minuter. Lägg nötkärnorna på en handduk att svalna och gnugga sedan loss skalet.
    4. Smörj och bröa en rund stor kransform som rymmer 2 liter. Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör kraftigt. Blanda mjöl med bakpulver och rör ner i smeten. Tillsätt nötter och romrussin. Ös upp smeten i formen och platta till ytan.
    5. Grädda kaka i nedre delen av ugnen, ca 45 minuter. Låt kakan stå i formen en stund innan den stjälps upp och får svalna. Blanda florsocker, äggvita och citronsaft eller rom. Bred frostingen över kakan och strö över strössel.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben