Aprikoser är väldigt gott, och jag har egentligen aldrig riktigt tänkt på att man faktiskt ofta kan använda torkade aprikoser i matlagningen. Men det kan man ju, och det här receptet är ett bevis på det!
Ingredienser
Tårtbotten
5 digestivekex
15 skållade och malda sötmandlar
4 msk smält smör
Fyllning
30 torkade aprikoser
1 1/4 dl pressad apelsinsaft
3 msk apelsinlikör
2 äggulor
1/2 dl florsocker
2 dl Kesella gourmet
2 dl crème fraîche
Garnering
6 halva aprikoser från fyllningen
50 g hackad mörk choklad
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200°.
- Smält smöret. Smula kexen och blanda med mandel och smält smör. Tryck ut massan i botten på en bakform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter och klädd med bakplåtspapper. Förgrädda i 7-8 minuter och låt kallna.
- Lägg undan 6 aprikoshalvor till garnering och finhacka resten. Lägg aprikoshacket PLUS de halva aprikoserna i en skål, slå över apelsinsaften och likören och låt stå över natten.
- Vispa äggulor och socker vitt och poröst. Blanda i Kesella gourmet och crème fraîche. Lägg undan de halva aprikoserna och blanda aprikoshacket med kesellasmeten. Häll blandningen över kexbotten, täck med plastfolie och ställ i frysen.
- Lägg upp tårtan och garnera med de hela aprikoshalvorna en stund innan den ska ätas, så att den hinner tina en smula. Strö över hackad choklad precis före serveringen.
Liknande recept
Kommentarer (0)