Frusen aprikostårta

Serverar: 1 portioner

Aprikoser är väldigt gott, och jag har egentligen aldrig riktigt tänkt på att man faktiskt ofta kan använda torkade aprikoser i matlagningen. Men det kan man ju, och det här receptet är ett bevis på det!

Ingredienser

  • Tårtbotten
  • 5 digestivekex
  • 15 skållade och malda sötmandlar
  • 4 msk smält smör
  • Fyllning
  • 30 torkade aprikoser
  • 1 1/4 dl pressad apelsinsaft
  • 3 msk apelsinlikör
  • 2 äggulor
  • 1/2 dl florsocker
  • 2 dl Kesella gourmet
  • 2 dl crème fraîche
  • Garnering
  • 6 halva aprikoser från fyllningen
  • 50 g hackad mörk choklad
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200°.
    2. Smält smöret. Smula kexen och blanda med mandel och smält smör. Tryck ut massan i botten på en bakform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter och klädd med bakplåtspapper. Förgrädda i 7-8 minuter och låt kallna.
    3. Lägg undan 6 aprikoshalvor till garnering och finhacka resten. Lägg aprikoshacket PLUS de halva aprikoserna i en skål, slå över apelsinsaften och likören och låt stå över natten.
    4. Vispa äggulor och socker vitt och poröst. Blanda i Kesella gourmet och crème fraîche. Lägg undan de halva aprikoserna och blanda aprikoshacket med kesellasmeten. Häll blandningen över kexbotten, täck med plastfolie och ställ i frysen.
    5. Lägg upp tårtan och garnera med de hela aprikoshalvorna en stund innan den ska ätas, så att den hinner tina en smula. Strö över hackad choklad precis före serveringen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben