Frusen chokladterrin med svartvinsbärssorbet

Serverar: 4 portioner

Två riktiga godsaker som blir en smarrig avslutning av en middag eller varför inte bjuda hem nära och kära på en god fika?

Ingredienser

  • 500 g mörk choklad, minst 60% kakaohalt
  • 250 g rumsvarmt smör
  • 150 g honung, gärna vildhonung
  • 6 äggulor + 6 äggvitor
  • Svartvinbärssorbet
  • 2½ dl vatten
  • 1 dl socker
  • 2 dl svartvinbärspuré (mixade och passerade svarta vinbär)
  • 3 msk vodka, gärna vaniljvodka (kan uteslutas)
  • Instruktioner

    1. Chokladterrinen:
    2. Hacka chokladen och smält den tillsammans med smör och honung i ett vattenbad. Vispa upp äggulor och äggvitor var för sig. Ta av chokladen från värmen. Vispa i äggulorna och vänd hastigt ner äggvitorna.
    3. Häll upp chokladsmeten i en plastfolie klädd avlång sockerkaksform som rymmer 1 till 1½ liter. Låt formen stå i frysen minst 6 timmar eller över natten tills chokladen stelnat.
    4. Svartvinbärssorbeten. Koka upp vatten och socker, låt lagen svalna och blanda med svartvinbärspuré och vodka.
    5. Frys in sorbeten i en glassmaskin eller i en rostfri bunke. Vispa varje timme med en ballongvisp om du använder bunke, tills sorbeten är fryst och fått fin konsistens. Det tar 5-6 timmar beroende på hur kall frys du har.
    6. Ta fram terrinen och skär den i bitar och låt vila på assietter i ca 5 minuter innan servering. Servera med sorbeten.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben